BNI-artikkelit

 

Kouvolan Komioiden puheenjohtaja luottaa BNI:n viritettyyn puskaradioon

 

Britain’s got talentissakin esiintyneen taikuri-jonglöörin moottorisahanumerossa epäonnistuminen ei ole vaihtoehto.

 

Janne ja BNI

Janne Mustosen BNI-tarina alkoi alkuvuodesta 2017 vierailulla perusteilla olevassa Kouvolan Komioiden ryhmässä. Hän päätti täyttää hakemuslomakkeen samantien ja kun Kouvolan ryhmä avattiin virallisesti marraskuussa 2017, tuli Jannesta ryhmän puheenjohtaja. 

Janne on tästä luottamustehtävästä otettu, mutta toteaa samalla, että aluksi opeteltavaa oli paljon ja uudenlainen esiintyminen jännitti hieman. Nyt kun asioihin on löytynyt rutiini, hommat sujuvat hyvin. Puheenjohtajan tehtävä tuo mukanaan sekä valtaa että vastuuta ja jokaisessa kokouksessa tulee pystyä hyvään suoritukseen. Rivijäsen voi välillä istua hiljaa nurkassa, jos jonain aamuna koneet eivät meinaa käynnistyä.

Kouvolan Komiat on energinen ja iloinen ryhmä, joka Jannen mukaan elää vielä kuherruskuukauttaan. Ryhmän liikekumppanit tsemppaavat ja kannustavat toisiaan ja asioita tehdään iloisesti ja pilke silmäkulmassa, tosissaan muttei ryppy otsassa. Ryhmän todellinen potentiaali mitataan vasta tulevaisuudessa, kun esim. powertiimit on saatu kunnolla vauhtiin.

Jannen tyypilliseen BNI-viikko-ohjelmaan kuuluu Powerpoint-esityksen päivittäminen ajan tasalle kokousta edeltävänä iltana. Kokouspaikalle hän saapuu aamulla hyvissä ajoin, ohjaa väen aamiaiselle ja aloittaa kokouksen klo 7.40. Kokous loppuu klo 9 mennessä, jonka jälkeen on vielä aikaa kaupantekoon ja kuulumisten vaihtoon. Samana iltana Janne lähettää puheenjohtajan viikkokirjeen, johon tulee pari huomiota kokouksesta, ajankohtaisia asioita ja tiedottaja-Annin kokoamat viikon haut. Hän pyrkii myös pitämään yhden 1-to-1-tapaamisen viikoittain.

Jannen mielestä hyvä puheenjohtaja on reilu ja pyrkii huomioimaan kaikkia liikekumppaneita ja vieraita tasapuolisesti. Hyvä puheenjohtaja myös tarkkailee ryhmän kemioita ja toimintaa, tarvittaessa kannustaa tai ojentaa lempeällä mutta määrätietoisella kädellä, jos hommat alkavat lipsua liian kauas konseptista.

 

Oma ura

Janne kiinnostui taikatemppujen tekemisestä ja jonglöörauksesta n. 13-vuotiaana. Hän on vuosien varrella kouluttanut itseään jatkuvasti ja suorittanut mm. taikuuden täydennyskoulutuksen ja sirkustaiteen erikoistumisopinnot Turun taideakatemiassa. Nykyisessä show’ssaan Janne yhdistelee taikuutta, jonglöörausta ja stand up-huumoria – eteläkarjalainen iloinen ja välitön luonne antaa tähän hyvät valmiudet.

Nykyistä showtaan kehittäessään Jannen tavoitteena oli ja on edelleen tehdä mahdollisimman näyttävä jonglöörishow. Hänellä oli taannoin puutarhahommia varten kaverilta lainassa moottorisaha. ”Fiilistelin sitä ja mallailin sen heittämistä ja tuntui siltä, ettei se olisi ollenkaan mahdoton asia opetella”, Janne muistelee.

Janne kehitti esityksen, jossa jongleerataan kahta palloa ja yhtä moottorisahaa. Hetken aikaa hän oli esitykseen tyytyväinen, kunnes mieleen hiipi tyytymättömyys. Show’n lopetuksesta pitäisi saada kovempi ja parempi. ”Totesin, että kolme sahaa on enemmän kuin yksi. Niinpä ostin kaksi uutta sahaa ja harjoittelin kolmen sahan heittelyn. Sen jälkeen sahat ovat olleet kiinteä osa show’tani”, Janne kertoo. 

Moni saattaa miettiä, sattuuko moottorisahojen heittelyssä usein työtapaturmia. Jannen mukaan pieniä ruhjevammoja saattaa tulla sormiin silloin tällöin. Sahojen heittely on pitkän harjoittelun tulos ja sellainen temppu, jossa epäonnistuminen ei lähtökohtaisesti ole vaihtoehto. 

Janne päätti pyrkiä mukaan Britain’s got talentiin koska halusi kokeilla siipiään kansainvälisillä markkinoilla. Hänen moottorisahanumeronsa otettiin ohjelmaan ilolla mukaan. Vierailu oli hieno kokemus ja sisälsi paljon haastatteluja, odottelua ja lopulta myöhään illalla hienosti sujuneen esityksen. Jannen mielestä testi oli onnistunut, eli esitys on kansainväliset mitat täyttävä. Hän haluaakin nyt katsoa, mihin asti rahkeet riittävät: ”Jos saavutan kansainvälisen ura, se on hyvä. Jos kuitenkin jään Suomen omaksi kummajaiseksi, sekin on hyvä. Pääasia on, että olen antanut kaikkeni ja kääntänyt joka kiven”, Janne toteaa.

Mitä BNI sitten on antanut tälle kokeneelle viihdetaiteilijalle? Janne kertoo kokeilleensa monenlaisia markkinointikanavia, mutta kokee parhaaksi sen kun joku suosittelee häntä, eli käyttää vanhaa, perinteistä puskaradiota: ”BNI on mielestäni kuin viritetty puskaradio. Pari todella komeaa keikkaa on jo tullut, vaikka ryhmän toiminta on vasta alussa. Pidän myös arvokkaana BNI:n kautta tullutta verkostoa, josta hakea apua työn ja arjen tarpeisiin”, Janne kertoo. Viikkokokousten lisäksi hän on osallistunut isompiin BNI-tapahtumiin, kuten 10-v-juhlaristeilylle, jossa myös oli erinomaiset mahdollisuudet verkostoitumiseen. 

Jannen perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi lasta, joten vapaa-aika pyörii vahvasti perheen ympärillä. Moottorisahajonglööri nauttii vaarasta myös vapaa-ajallaan ja harrastaa brasilialaista jujutsua: ”Siinä ei arjen murheet pyöri päässä, kun kamppailee kuristetuksi tulemista vastaan”, Janne naurahtaa.

 

 

Aki Toivio nauttii BNI-konsultin tehtävistä

Ihmistuntemus ja kyky tulla ihmisten kanssa toimeen auttavat tehtävien hoitamisessa. 

Piikkiöläisen Aki Toivion BNI-taival alkoi vuonna 2012 vierailulla Turku-Åbo-ryhmän kasvun päivässä. Ryhmässä edelleen vaikuttava mainostoimisto Jabadabaduun Eija Tammi oli kutsunut tuolloin painoalalla työskennelleen Akin ryhmän vieraaksi. 

Työpaikan vaihdoksesta huolimatta (2014) Aki jatkoi samassa ryhmässä liikekumppanina, nyt Lämpöpuisto Oy:n riveissä. Lämpöpuisto on suomalainen perheyritys, joka markkinoi polttonesteitä ja lämmitysöljyjä. Yrityksessä koetaan BNI erittäin merkittävänä lisäkaupan tekovälineenä. Yritys on saanut BNI:n myötä uusia asiakkaita ja löytänyt jatkuvia asiakassuhteita. Yrityksen liikevaihto on noussut peräti 2 miljoonan euron verran ja kiitoksia kaupoista muille yrityksille on kertynyt 431 000 euroa. 

Vuonna 2016 Aki päätti ryhtyä Mikko Tukosen ehdotuksesta Turku-Åbo-ryhmän konsultiksi. Hän kokee konsulttina toimimisen erittäin mielenkiintoiseksi ja antoisaksi, sillä tehtävässä saa tutustua uusiin ihmisiin ja toimialoihin.

Konsulttina toimiminen edellyttää Akin mukaan BNI:n ideologian syvällistä tuntemusta. Hyvä konsultti tulee toimeen ihmisten kanssa ja osaa tunnistaa ihmisten erilaisia tilanteita sekä tulkita heidän käyttäytymistään. Lisäksi tarvitaan oikeanlaista johtajuutta ja kykyä puuttua asioihin silloin kuin sitä tarvitaan, oli asia sitten positiivinen tai negatiivinen. Konsultin tulee myös huolehtia siitä, että liikekumppanit saavat rahalleen vastinetta suositusten ja kauppojen muodossa.

Aki käy BNI Hurricanen aamukokouksessa torstaisin. Konsultiksi ryhdyttyään hän vaihtoi ryhmää, sillä konsultti ei voi olla liikekumppanina samassa ryhmässä jossa toimii konsulttina. Kerran-pari kuussa hän käy Turku-Åbo-ryhmän kokouksissa. Puhelin- ja sähköpostiliikennettä riittää myös ja lisäksi Aki vetää 1-2 kk välein basic training-valmennuksia Turun alueen ryhmille. 

Yhtenä kohokohtana BNI-urallaan Aki pitää ensimmäistä kertaa, jolloin sai palkita ryhmän liikekumppanin siitä, että tämä oli tuonut muille liikekumppaneille yli miljoona euroa liikevaihtoa. Palkittu oli Henri Arvonen Adworks-yrityksestä. Nyt samaan saavutukseen yltäneitä on Turku-Åbo ryhmässä jo kolme.

Vapaa-aikanaan Aki harrastaa aktiivisesti liikuntaa sekä puuhailee vanhassa omakotitalossaan ja mökillään. Perheeseen kuuluu vaimo sekä kaksi espanjan vesikoiraa. Perheen neljä lasta ovat jo lähteneet maailmalle. 

”Hyvän BNI-liikekumppanin ominaisuuksia ovat mielestäni Givers gain-periaatteen sisäistämisen, avoimuus, rehellisyys ja halu tehdä töitä toisten menestyksen eteen” toteaa Aki Toivio lopuksi. 

The Latest From BNI View All