BNI-artikkelit

 

 

Hannu Holma tutustuu mielellään uusiin ihmisiin: ”Ajattelen, että sen myötä kauppaa tulee kun tulee”

Hannu Holman yritys SSA Group rakennuttaa Pasilaan hotellia, jonka konsepti on Suomessa ainutlaatuinen. Sekä työelämässä että kotona Hannu arvostaa sitä, että on aikaa ajatella. Pienet ideat kun johtavat suuriin oivalluksiin. SSA Group on ollut mukana BNI Tapiola-ryhmässä jo parin vuoden ajan. 

 

Jäykistelystä ei ole tietoakaan, kun rennosti pukeutunut Hannu Holma tervehtii iloisesti työntekijöitään. Tulee tunne, että tässä on työpaikka, jossa viihdytään. Vuonna 2012 perustettu yritys rakennuttaa vuosittain noin 500 asuntoa ja työllistää noin 80 henkilöä.  Viimevuotinen liikevaihto kipusi 60 miljoonaan euroon. Yrityksen tärkein projekti on Helsinkiin nouseva Valo-hotelli.

”Kaikki rakennuksen hotellihuoneet muuntuvat toimistohuoneiksi ja siten tilojen käyttö maksimoidaan. Ratkaisu on ekologinen ja kustannustehokas, kun esimerkiksi lämmityskuluissa säästetään. Perinteiset toimistothan ovat öisin tyhjillään. Hotellista on mahdollista ostaa sijoitushuone. Siten kiinteistön omistajuus jaetaan useille, toisin kuin tavallisissa hotelleissa”, Hannu kertoo.

Talouselämä-lehti valitsi SSA Groupin viidentoista lupaavan suomalaisen kasvuyrityksen joukkoon joulukuussa 2019. Kriteerien mukaan yritykset ovat vähintään tuplanneet liikevaihtonsa kolmen viime vuoden aikana. Niillä on omia tuote- tai palveluinnovaatioita ja valoisat kasvunäkymät. 

Ajatuksia BNI:stä

Hannu tutustui BNI:hin tavattuaan vanhan tuttunsa, BNI-konsultti Tarmo Herlevin vuosien tauon jälkeen. Hannu lähetti kesätyöntekijänsä ensin vieraaksi ja sitten liikekumppaniksi Tapiolan ryhmään. Hannu tuli itse mukaan toimintaan kesätyöntekijän palattua koulun penkille. SSA Group on tuonut ryhmään merkittävän määrän suosituksia ja kauppaa. 

”BNI-aamukokous on kiva rutiini työviikkoon. Käyn kokouksissa ja pidän liikekumppaneiden kanssa 1 to 1 -palavereita niin paljon kuin ehdin. On hienoa tutustua uusiin ihmisiin ja yleensä palaverin kuluessa löytyy jokaisen kanssa jokin yhteys. Toivon, että myös veljeni sekä ystävieni yrityksiä tulisi mukaan toimintaan. Olisi upeaa tavata heitä säännöllisesti BNI-kokouksen yhteydessä”, Hannu sanoo. 

Hannu kertoo, että hänelle ehdotetaan aika ajoin erilaisten bisnesryhmien perustamista. Hän kuitenkin kokee BNI-konseptin niin toimivana, ettei näe uusien verkostojen kehittämistä järkevänä ajankäyttönä. 

”Jos ajatellaan, että tiedemiehet kehittävät laboratoriossa keinotekoisen vehnänjyvän, he eivät kuitenkaan saa sitä kasvamaan versoksi. Sama pätee BNI-toimintaan: konsepti tarjoaa organisaation, prosessit ja kulttuurin, mutta lisäksi tarvitaan ihmiset ja sen myötä henki, joka saa ryhmän toiminnan kasvuun”, Hannu pohtii.

Yrittäjyys

Hannu on perustanut useampia yrityksiä, ensimmäisen jo opiskellessaan rakennusinsinööriksi. 

”Myös pappani oli yrittäjä ja perusti aikoinaan vesivoimalan ja sähkölaitoksen. Laitoksen kapasiteettia suunnitellessaan hän laskeskeli, kuinka monta hehkulamppua alueella on. Se osoittaa valtavan muutoksen, joka yhteiskunnassa on muutamassa vuosikymmenessä tapahtunut”, Hannu naurahtaa. 

Hannun tavalliseen työpäivään kuuluu paljon ajattelua ja ideointia sekä työntekijöiden kanssa pidettyjä 1-to-1 -palavereja. Valo-hotellin tyyppinen konsepti voisi sopia myös vanhusten hoitoon. Voisiko tulevaisuuden vanhus olla hoivakiinteistön omistaja ja varmistaa siten laadukkaat palvelut itselleen? 

Perhe ja vapaa-aika

Hannulla on neljä lasta ja hän haluaa elämässään panostaa lasten kanssa vietettävään aikaan. Lapsen vakava sairaus oli hänen elämässään aikoinaan pysäyttävä kokemus, ja sai ajattelemaan asioita uudella tavalla. Palaveriin kiirehtimisen sijaan Hannu saattaakin tilaisuuden tullen lähteä lasten kanssa metsäretkelle. Vapaa-ajan harrastuksiin kuuluvat liikunta, kuorolaulu sekä sellon ja pianon soitto. 

”Haluan elää elämääni muita auttaen ja BNI:n arvot sopivat ajatusmaailmaani hyvin. Mielestäni toiminta sopii hyvin myös suuremmalle yritykselle, ja mukana kannattaa olla useammassakin ryhmässä. Uskon, että myös motivoitunut työntekijä ymmärtää BNI:n tarjoamat mahdollisuudet”, Hannu Holma toteaa.  

 

Teksti: Hanna Kallio

Suvi uskoo kohtaamisen voimaan työssä ja BNI-yhteisössä

Suvi Nurmeen tuotantoyhtiö House of the Good Feelings Oy:ssä tuotetaan tapahtumia suurella sydämellä. Oli kyseessä sitten yritysjuhla, vuosijuhlakokonaisuus, gaala, seminaari, lanseeraus tai messutapahtuma, Suvi tiimeineen luo asiakkaan unelmat todeksi. Samalla antaumuksella hän haluaa toimia Porvoon uudessa BNI Ettan-ryhmässä.

”On etuoikeus päästä erilaisten asiakkaiden kautta tutustumaan monenlaisiin, kiehtoviin maailmoihin. Toimin sekä asiakkaan että yhteistyökumppaneitteni rinnalla kulkijana. Yhdistävänä tekijänä tapahtumissa on aina kahden tai useamman ihmisen ainutkertainen kohtaaminen, ja sen eteen teemme aina kaikkemme”, Suvi kertoo.

Suvi on vuonna 2007 perustetun yrityksensä ainoa työntekijä, mutta hänellä on käytössään laaja, ainutlaatuisten alihankkijoiden verkosto.  Myös BNI-ryhmästä on löytynyt hänelle uusia, loistavia yhteistyökumppaneita. Rautaisen asiantuntijatiimin yhteistyön tuloksena syntyy asiakkaille aina ainutkertaisia teoksia. Suvi iloitsee voidessaan hankkia palveluita pienyrittäjiltä.

Suvi on alun perin Järvenpään kotitalousopiston kasvatti. Hän ei ole yrittäjäsuvusta, vaan on tehnyt pitkän työuran ennen yrittäjäksi ryhtymistään. Suvi on kuitenkin aina ollut yritteliäs oman itsensä suhteen ja ottanut mielellään haltuun kokonaisuuksia. Viimeaikaisiin töihin kuuluvat esimerkiksi ranta-aittateemainen messukonseptointi Porvoon kaupungille, Topi-Keittiöiden 80-vuotisjuhla sekä Vantaan Energian kaukolämmön 50-vuotisjuhlatuotanto.

”En unelmoi suurista tuotannoista. Haluan tehdä todeksi asiakkaan unelmia, joilla on merkitys niiden koosta riippumatta. Joskus toki ne unelmat ovat erittäin suuria ja silloin on ihanaa luoda suorastaan spektaakkeli. Teen työtäni suurella sydämellä sekä avoimuudella luottaen, että siten syntyy myös taloudellinen onnistuminen”, Suvi kertoo.

Suvi Nurme ja BNI

Suvi kuuli BNI:stä jo viitisen vuotta sitten, mutta lähti mukaan toimintaan vasta viime keväänä, kun uusi Porvoon ryhmä alkoi kokoontua aivan hänen kotikulmillaan. Suvi on saavuttanut ryhmässä upeita tuloksia muun muassa jakamalla runsaasti suosituksia liikekumppaneilleen.

”Elän tätä juttua. Olen kiinnostunut persoonista ja välitän ihmisistä, joten pidän aina sydämen ja silmät auki. Uskon, että hyvä kiertää niin BNI:ssä kuin muussakin elämässä. Luottamus ei kuitenkaan synny hetkessä, vaan jokaisen ryhmäläisen tulee tehdä töitä oman menestymisensä eteen”, Suvi toteaa.

Ettanista on tullut Suville tärkeä yhteisö. Hän on tutustunut ryhmässä lukuisiin paikallisiin yrittäjiin, ja oppinut tiivistämään oman 30 sekunnin yritystarinansa eli hissipuheensa. Suvi on myös auttanut muita liikekumppaneita oman hissipuheensa ideoinnissa.

”BNI:tä voi hyödyntää niin monella tavalla. Moni hakee sen kautta lisää bisnestä, mutta se antaa mahdollisuuksia myös itsensä kehittämiseen. Monelle yrittäjälle BNI-kokous tarjoaa lepohetken muusta työstä ja mahdollisuuden sparrailla muiden yrittäjien kanssa”, Suvi kertoo.

Suvi arvostaa tavallista, turvallista arkea. Hyvään arkeen kuuluvat työn lisäksi perhe ja ystävät. Suvin harrastuksiin kuuluvat lenkkeily, runous, musiikki, teatteri, elokuvat ja verkostoituminen. BNI:n lisäksi häntä kiehtoo Nuorkauppakamaritoiminta.

 

Teksti: Hanna Kallio, kuva: Kersti Niglas

 

 

BNI tarjoaa taiteilijalle tärkeän yhteisön

Vakava sairastuminen toi BNI Flow Stadi -ryhmän Äni Jaatiselle kipinän uranvaihdokseen, ja ravintola-alan työt vaihtuivat taiteen tekemiseen. BNI on ollut jo neljän vuoden ajan tälle ryhmän ilopillerille tärkeä apu asiakashankinnassa.

 

Äni Jaatinen työskenteli aiemmin ravintola-alalla edeten vähitellen hampurilaisravintolan kassalta tasokkaan kokous- ja juhlahuvilan emännäksi.  Vuonna 2013 vain 23-vuotias Äni sairastui täysin yllättäen vakavaan aivotulehdukseen, josta selviytyminen oli täpärällä. Sairaalassa oli runsaasti aikaa ajatella, mitä hän elämältä oikeasti halusi. 

”Päätin, että jos paranen, alan työskennellä taiteilijana. Olin aina ollut hyvä piirtämään ja opiskellut muun muassa graafista suunnittelua ja visuaalista viestintää, mutta silti työskennellyt ravintola-alalla. Halusin tähdätä unelma-alalleni luovan työn pariin ja tehdä taiteeni avulla maailmasta vähän paremman paikan”, Äni kertoo. Tästä elämän käännekohdasta syntyi myös sarjakuvateos My Rosy Road. 

Äni joutui opettelemaan uudelleen kaikki perustaidot kuten puhumisen ja kävelemisen, mutta toipui lopulta raskaiden vaiheiden jälkeen sairaudesta täysin. Sairasloman päätyttyä hän kävi nuoren yrittäjän starttikoulutuksen ja aloitti työt luovana yrittäjänä. 

Äni liittyi mukaan BNI Flow Stadi -ryhmään heti ensimmäiset käyntikortit saatuaan. Alussa ryhmäläiset oppivat tuntemaan hänet toimijana, jolta voi tilata monenlaista taidetta mukaan lukien mittatilausteippauksia. Tämän alun perin sivutuotteen kysyntä kasvoi BNI:n avulla niin paljon, että Äni sai palkattua yritykseensä ensimmäiset työntekijät. Äni haluaa myös heidät mukaan BNI-toimintaan.

Änin yritys Teipit.com suunnittelee, valmistaa ja asentaa upeita teippauksia esimerkiksi autoihin ja liiketiloihin. Se on kotimainen pienyritys, jonka vahvuuksia ovat luovuus, tekninen osaaminen, positiivinen palvelu ja ekologiset ratkaisut. Teippausten lisäksi yritys tarjoaa esimerkiksi liiketilojen bränditoteutukset, roll upit, banderollit ja messuosastot.

Avoimella ja aurinkoisella Änillä on jatkuvasti käynnissä monenlaisia taideprojekteja. Hän toteuttaa esimerkiksi mittatilaustaidetta, animaatioita ja livekuvituksia useiden yritysten tarpeisiin. 

Kokemuksia BNI-toiminnasta

Flow Stadi Helsinki on mukava ja energinen lounasryhmä, jossa positiivinen energia virtaa. Äni on halunnut auttaa ryhmää hoitamalla esimerkiksi tiedottajan ja vierasvastaavan tehtäviä. 

”Luominen ja tuottaminen on usein aika yksinäistä työtä. BNI-kokous rytmittää mukavasti viikkoani. On mahtavaa päästä tapaamaan tuttuja yrittäjiä ja jakamaan kokemuksia heidän kanssaan”, Äni toteaa.

BNI Flow Stadi -ryhmän puheenjohtaja Petri Kiuru luonnehtii Äniä vahvaksi tiimipeluriksi, joka on aina valmis auttamaan muita. ”Hän on myös raudanluja business-mimmi, jolla on aina uutta tulilla”, Petri kertoo. 

”BNI:ssä minua viehättää suora, aktiivinen toiminta, jossa palveluitaan voi tarjota ujostelematta. Olen nuorempana viettänyt paljon aikaa konseptin syntysijoilla USA:ssa ja pidän sikäläisestä viestintäkulttuurista, jossa ei himmailla”, Äni toteaa.

Hyväntekeväisyys on Äni Jaatiselle tärkeää. Hän on halunnut kertoa sairastumisestaan avoimesti ja tarjota näin tukea ja apua muille sairastuneille sekä heidän perheilleen. Äni on myös tehnyt seinämaalauksia sairaalan osastoille potilaiden arjen piristämiseksi. 

Äni saa elää unelmaansa eikä stressaannu arjen kiireissä. Työnteon vastapainoksi hän käy kulttuuritapahtumissa ja maadoittaa itsensä mielellään miehensä Rudin kanssa sukulaisten maatilalla hevosten, koirien, kanojen ja taiteen keskellä. 

 

Teksti: Hanna Kallio

Turku Tigersissa on kasvun ja tekemisen meininki

Turku Tigersin Patrik Anckar haluaa puheenjohtajana tarjota ryhmän liikekumppaneille positiivisia kokemuksia. Patrikin luotsaama Smartbutlers auttaa yrityksiä kasvamaan ja kansainvälistymään - samalla intohimolla hän haluaa olla mukana kasvattamassa Tigersin Suomen suurimmaksi BNI-ryhmäksi. 

Patrik Anckaria oli kyselty mukaan moneen eri BNI-ryhmään, mutta hän oli konseptin suhteen pitkään skeptinen. Ovela BNI-liikekumppani kuitenkin kutsui Patrikin lounaalle ja kertoi vasta ravintolan ovella, että paikalla olisi muitakin. 

”Jäin sille tielle. Markkinointihenkilönä koin, että tässä on uusi tapa tehdä kauppoja ja että kaikkea pitää kokeilla. BNI:stä on tullut meille tärkeä strateginen työkalu ja myynnin kanava ja se tuo merkittävän osan liikevaihdostamme”, Patrik kertoo. 

Patrik Anckar on koulutukseltaan kauppatieteiden tohtori ja hän on tehnyt vaikuttavan uran kansainvälisen markkinoinnin ja strategisen suunnittelun saralla. Hän on toiminut esimerkiksi kansainvälisen markkinoinnin professorina ja pörssiyhtiöiden johtotehtävissä, työskennellyt useita vuosia ulkomailla sekä kirjoittanut tieteellisiä kirjoja ja artikkeleita. Nyt hän tarjoaa kertynyttä tietotaitoaan strategia- ja markkinointiyhtiönsä Smartbutlersin asiakkaille.

Patrik kertoo, että BNI on hänen yritykselleen tärkeä alihankintakanava. Smartbutlers tarjoaa kollegoiden palveluita asiakkailleen osana omaa kokonaispalveluaan. Yritys on hyötynyt myös muiden maiden BNI-verkostoista. Patrik haluaa antaa ryhmälle paljon ja on siirtänyt kollegoille BNI-hengessä henkilökohtaisetkin asiat hoidettavaksi.

Patrik toimii Turku Tigers-lounasryhmän puheenjohtajana. Hän käyttää yhden työpäivän viikosta BNI-asioihin: viikkokokouksen lisäksi aikaa kuluu kokouksen valmisteluun ja jälkihoitoon sekä 1-2-1-palavereihin. 

”Haluan vaikuttaa asioihin enkä karsasta esiintymistä. Puheenjohtajana voin tuoda oman flavorin ryhmän toimintaan, toimimalla kuitenkin 100-prosenttisesti BNI-hengessä. Mielestäni ryhmän liikekumppaneille tulee asiakkaina tarjota kokemuksia, heidän tulee saada jotain BNI:stä. Jos kokous vedetään aina samalla, kuivalla sabluunalla, asiakkaat kyllästyvät”, Patrik toteaa ja jatkaa:

”Sama pätee vieraisiin, lähtökohtaisesti heidät pitää saada mukaan toimintaan. Se ei onnistu ylimalkaisella otteella. Selvitän ennen kokousta jokaisen vieraan taustan, bisneksen, liikevaihdon, mieltymykset ja kengän koon. Vieraat huomaavat, että ryhmässä on hauskaa ja että siellä tehdään kauppaa. Näin heidät on helppo imaista mukaan toimintaan”.  

Mitä BNI:ssä menestyminen vaatii?

Patrik Anckar painottaa BNI:ssä menestymisen avaimina sitoutumista ja läsnäoloa. Hän näkee BNI:n ennen kaikkea kauppojen edistämispaikkana, verkostoitua voi muuallakin. 

”Jos et sitoudu, unohda koko juttu. Hyvä sitoutuminen tarkoittaa vähintään 6-8 tuntia BNI:tä viikossa. BNI antaa, jos siihen panostaa kunnolla, automaattisesti sieltä ei tule kauppoja. Kannattaa asettaa selkeät tavoitteet BNI:stä halutulle liikevaihdolle ja miettiä, ketkä ryhmästä ovat itselle potentiaalisimpia bisneskumppaneita”, Patrik listaa. 

Patrik pitää suuressa arvossa Tigersin sitoutunutta ja kasvuhakuista johtoryhmää sekä ryhmän konsulttia Mika Vesilahtea. Jokainen hoitaa oman tonttinsa hienosti ja haluaa kehittää ryhmän toimintaa. Ryhmässä on ymmärretty laatuajattelu, ja mukaan halutaan ennen kaikkea aitoja kauppamiehiä ja -naisia. 

Vapaa-ajallaan Patrik pelaa jalkapalloa TPS:n ikämiehissä, käy punttisalilla ja kuljettaa lapsia harrastuksiin (jalkapallo tietenkin). Mökki Turun saaristossa on perheelle tärkeä rentoutumispaikka. Tulevaisuuden tavoitteena Patrikilla on johtaa Tigers pohjoismaiden suurimmaksi ja tehokkaimmaksi BNI-ryhmäksi. Sen jälkeen hän aikoo siirtyä eläkkeelle. 

Teksti: Hanna Kallio

 

Kirsi viihtyy päivittäin BNI-taajuudella

BNI Lahti Early Birdsin rautaisella ryhmäkoordinaattorilla Kirsi Heinosella virtaa kahvia suonissa. Kirsin edustama Cafe Break -kahviautomaattiyritys on mukana peräti viidessä BNI-ryhmässä ympäri Suomen.

Sysmäläinen Kirsi Heinonen on ollut mukana BNI-toiminnassa jo kolmen vuoden ajan. Kirsi kuuli konseptista liikekumppaniltaan ja tuli vieraaksi kasvupäivään, jossa päätti liittyä heti mukaan. ”Ryhmässä mukana olo tarkoittaa meille hyvää näkyvyyttä, tunnettuutta, paljon uusia kontakteja sekä uusia asiakkaita. Asiakkaita on löytynyt sekä omasta ryhmästä että ulkoisten suositusten kautta ryhmäläisten kontakteista”, Kirsi kertoo. 

Ennen kahviautomaattialalle siirtymistään Kirsi teki pitkän uran leipomoalalla. Hän on ollut kotimaisen Cafe Breakin riveissä yrityksen perustamisesta asti, jo 12 vuoden ajan. Työpäiviin kuuluu muun muassa myyntikäyntejä, lounastapaamisia, laitteiden huoltoa, sähköpostikirjeenvaihtoa ja paperitöitä. Breakkiläiset ovat tiivis porukka, vaikka ovatkin levittäytyneet ympäri Suomen. He jakavat mielellään keskenään kokemuksiaan ryhmissä toimimisesta. Kirsi pitää arvossa viiden BNI-ryhmän yritykselle tarjoamaa kontaktiverkostoa. 

Kirsi Heinonen on ansioitunut ryhmässään erittäin aktiivisena liikekumppanina esimerkiksi vieraiden kutsumisessa ja suositusten antajana. Hän on aktiivisesti mukana jokaisessa kokouksessa ja toimii johtoryhmätehtävissä. ”Johtoryhmässä pystyy vaikuttamaan koko ryhmän kasvuun ja menestykseen. Kun ryhmä menestyy, saan sen myötä myös itse hyviä tuloksia. Toiminta vaatii pitkäjänteisyyttä ja ajattelen, ettei BNI ole 100 metrin aitajuoksu vaan pikemminkin maraton”, Kirsi naurahtaa.

 

BNI Lahti Early Birds ja ryhmäkoordinaattorin vastuu

BNI Lahti Early Birds on yksi Suomen vanhimmista ryhmistä. Erityisesti viime vuodet ovat olleet menestyksekkäitä ja ryhmän liikevaihto on ollut noin 2 miljoonaa euroa vuodessa. ”Vuosi sitten Kirsi Heinonen otti ohjat ryhmäkoordinaattorina ja on ollut ilo seurata hänen täsmällistä ja sitoutunutta työskentelyään. Kirsi on Gold Club Member, joten hän johtaa myös esimerkillään”, kertoo ryhmän BNI-konsultti Mikko Tukonen.

”Ryhmäkoordinaattorin pesti on ollut hyvin opettavainen sekä tarjonnut lisää kontakteja liikekumppaneihin ja vieraisiin. Toki aikaakin tulee olla käytössä enemmän kuin vartti viikossa. Sanoisin että viikon jokaisena päivänä olen jollain tapaa BNI-taajuudella: soittelen mahdollisille uusille liikekumppaneille, hoidan haastattelut, raportoinnin ja pyrin olemaan yhteyksissä liikekumppaneiden kanssa”, Kirsi kertoo.

Kirsi asuu luonnon rauhassa, Päijänteen rannalla miehensä, poikansa ja kissan kanssa. Vapaa-aikanaan hän rentoutuu mieluiten kodin ja järven tuntumassa ulkoillen ja käsitöitä tehden. 

Teksti: Hanna Kallio

Mahtava draivi Oulussa

Jan Arbelius tutustui BNI-toimintaan ensi kerran helmikuussa 2016 ja innostui saman tien. Jan totesi yllättyneenä toimineensa BNI-hengessä aina, vaikkei ollut tiennyt konseptista mitään. Nyt Jan kuuluu BNI Oulu Driven kantaviin voimiin. 

Markkinointiyritys Kouta Median Jan Arbelius tiesi heti haluavansa liittyä mukaan BNI-toimintaan. Markkinoinnin alan toimialapaikat ovat kuitenkin BNI-ryhmissä kysyttyjä, joten hän joutui odottelemaan sopivaa paikkaa lähes vuoden verran. 

Odottaminen kannatti: BNI-toiminta on laajentanut omaa yritysverkostoa huomattavasti ja kauppaa on tullut mukavasti. Janille on alusta asti ollut tärkeää tarjota muille liikekumppaneille kaupan mahdollisuuksia antamalla suosituksia ja valmiita kauppoja. 

Jan haluaa olla ryhmälle hyödyksi myös toimimalla vastuuroolissa. ”Nykyinen ryhmäkoordinaattorin rooli on lempitehtäväni, jossa pystyy merkittävästi vaikuttamaan ryhmän menestykseen ja kasvuun aitiopaikalta”, hän kertoo. 

Janilla on kaupan alan koulutus ja hän on toiminut pitkään erilaisissa myynnin, markkinoinnin ja mainonnan tehtävissä. Kouta Media toi hänelle tilaisuuden toteuttaa pitkäaikainen haave yrittäjyydestä. Jan luonnehtii Kouta Mediaa älykkäämmän markkinoinnin suunnittelutoimistoksi, jossa korostetaan hyvien brändien merkitystä. Yritys toimii Oulun lisäksi Helsingissä ja Kajaanissa. 

”Työpäiväni alkaa yleensä aamuseitsemältä sähköpostien ja muiden päätehommien parissa. Päivän mittaan käyn asiakaskäynneillä ja työskentelen erilaisissa projekteissa enimmäkseen Oulun seudulla ja Kainuussa, mutta myös muualla Suomessa”, Jan kertoo. 

Jan Arbeliuksen torstait kuluvat monesti täysin BNI:n merkeissä. Hän sopii ryhmän lounaskokouksen ympärille kahdenkeskisiä bisnespalavereja, ellei kalenterissa ole ryhmäkomitean, johtoryhmän tai Power Teamin kokousta. Viikkoon kuuluvat myös ryhmäkoordinaattorin tehtävät sekä BNI:hin liittyvät puhelut, sähköpostit ja WhatsApp-viestit. 

”BNI Oulu Drive on tiivis ja lämminhenkinen ryhmä, jossa välitetään toisista aidosti. Meillä on hauskaa kokouksissa ja niiden ulkopuolella, mutta kauppaakin ehdimme silti tekemään hyvin. Suosittelen ryhmässä vierailua kaikille. Konsepti aukeaa parhaiten, kun on kokouksessa mukana ja sen jälkeen tietää, onko BNI itselle sopiva juttu”, Jan toteaa.

Janin perheeseen kuuluvat vaimo, kolme lasta sekä koira. Vapaa-ajallaan hän matkustelee perheen kanssa ja käy ahkerasti kuntosalilla. Jan viihtyy mainiosti myös Raksilan Kärppä-katsomossa sekä valioliigafutiksen parissa Liverpoolin otteluita seuraten.

 

Teksti: Hanna Kallio

 

Mukana BNI-toiminnassa - luonnollisesti.

Kouvolalainen Sami Kuitunen ajaa Kouvolan ja Lappeenrannan väliä ja toimii kahden BNI-ryhmän peräsimessä.  BNI-verkosto on erittäin merkittävä myynnin tuki tälle lemmikkieläintuotealan yrittäjälle.  Yksi yrityksen suurimmista asiakkaista löytyi BNI:n kautta pääkaupunkiseudulta asti. 

Pitkän linjan myyntimies Sami Kuitunen tutustui BNI-toimintaan toukokuussa 2017 kun sitkeä kutsuja sai hänet lopulta vierailemaan rakenteilla olleessa Kouvolan ryhmässä. Sami vakuuttui toiminnasta ensi vierailulla ja jätti saman tien hakemuksen ryhmään. 

Samin BNI-viikkoon kuuluu tiistain aamukokous Lappeenrannassa konsultin ominaisuudessa. Paluumatka kuluu tavallisesti soitellen kokouksessa tulleiden hakujen perään. Illan ohjelmassa on Kouvolan ryhmän esityksen päivittäminen ennen ke-aamun kokousta, jossa Sami toimii puheenjohtajana. Viikon mittaan Sami kirjaa Connectiin suosituksia, kutsuu vieraita kokouksiin ja pitää kahdenkeskisiä bisnespalavereja ryhmien liikekumppaneiden kanssa. 

Samin yritys markkinoi kotimaista ja ekologista Luonnollinen Kamu-pesu- ja puhdistusainesarjaa lemmikkiperheisiin. Ympäristöystävällisyys on pesuainesarjan suuri valtti ja jälleenmyyjien määrä onkin hyvässä kasvussa. 

Sami oli merkittävässä roolissa Lappeen Willit-ryhmän kokoamisessa yhdessä Mikko Tukosen ja Pasi Pasasen kanssa. Ryhmän ensimmäiset coffee meetingit pidettiin syyskuussa 2018. Kokoon saatiin erittäin aktiivinen ydinjoukko, jonka ansiosta ryhmä rakentui nopeasti. Virallisen toiminnan käynnistyessä maaliskuun alussa mukana oli jo 35 liikekumppania. Ryhmä on vielä oppimis- ja tutustumisvaiheessa, mutta tuloksiakin on jo saatu. ”Konsultin tehtävä on ollut mielenkiintoinen. Ryhmän alkutaipaleella konsultilla on merkittävä tehtävä valmentajana ja ohjaajana. Osaamisen lisääntyessä konsultti voi siirtyä sivummalle seuraamaan miten ryhmä oppii ja ottaa vastuuta”, Sami kertoo.  

Sami kokee myös puheenjohtajan tehtävän Kouvolassa antoisana: ”On hienoa seurata viikko toisensa jälkeen kun sali täyttyy energisistä ihmisistä aikaisin aamulla. Puheenjohtajana pääsee kokemaan hyvät tulokset aitiopaikalta. Kouvolassa on lämminhenkinen ryhmä, jossa liikekumppanit tuntevat jo hyvin toisensa ja luottamus on kohdallaan.”

Sami Kuitunen suosittelee BNI-toimintaa lämpimästi hyvin erilaisista lähtökohdista oleville toimijoille. ”BNI:tä voi hyödyntää monella eri tavalla, mutta pikavoittoja on turha odottaa: kuten muussakin liiketoiminnassa, ensin tehdään työt ja sitten tulevat tulokset, jos homma on tehty oikein. On oltava valmis auttamaan muita liikekumppaneita, että voi odottaa suosituksia itselle”, hän toteaa. 

Vapaa-ajalla Sami touhuaa ja harrastaa tyttöjensä (4 v ja 8 v) kanssa. Liikunta ja kalastus ovat tärkeitä harrastuksia, jotka pitävät niin yrittäjän mielen kuin kropankin kunnossa. ”Vuoden huippuhetki on viikon reissu Norjan tuntureille rautupilkille. Viikko ilman matkapuhelinta, sähköä tai juoksevaa vettä teltassa asuen ja suksilla liikkuen - se on oikeaa mielenterveyden crossfittiä”, Sami naurahtaa.

Teksti: Hanna Kallio

 

 

Puutarhuri uurastaa puutarhassa, toimistolla ja BNI-ryhmässä

Puutarhuri Mia Snellman palkittiin alkuvuodesta Suomen parhaana liikekumppanina 2018. BNI-liikekumppanuus on siivittänyt Mian yrityksen huimaan kasvuun ja moninkertaistanut henkilöstön määrän. Mutta mikä yllättävä toive puutarhurilla on tulevaisuuden suhteen?

 

Puutarhuri Snellman Oy liittyi mukaan BNI Turku-Lightning-ryhmään keväällä 2018. Oltuaan mukana toiminnassa vasta vajaan vuoden, liikekumppani Mia Snellman saavutti upeasti vuoden parhaan liikekumppanin tittelin. Sekä annettujen että saatujen suositusten määrät ovat vakuuttavat. ”Tulokset ovat syntyneet kovalla työllä”, kertoo Mia. ”Käyn aamukokouksissa, käytän BNI-liikekumppaneiden palveluita aina kun mahdollista ja kutsun vieraita kokouksiin joka kerta kun sopiva yritys osuu kohdalle.” 

Mia työskenteli aiemmin pitkään matkatoimistovirkailijana, mutta kouluttautui sitten uudelleen puutarhuriksi ja merkonomiksi. Toimittuaan tasavallan presidentin puutarhurina eripituisia jaksoja usean vuoden ajan, hän perusti oman yrityksen muutama vuosi sitten. ”Kävin tutustumassa useampaan BNI-ryhmään ja lopulta Turku Lightning-ryhmä vei minut mennessään. Se on dynaaminen porukka vailla vertaa, ja nakuttaa kauppaa tasaiseen tahtiin. Lähtiessäni mukaan BNI-toimintaan, yrityksessäni oli 4 työntekijää. Nyt vuotta myöhemmin meitä on peräti 12 ja jokaisella on jokin alaan liittyvä erikoistaito. Kasvu on ollut huikeaa, ja täysin johdannaista BNI-liikekumppanuudesta”, Mia toteaa. 

”Pidän usein one-to-one-palavereita ja arkielämässä kuuntelen kanssaihmisiä miettien, voisiko jokin tuntemistani BNI-yrityksistä tarjota ratkaisun heidän tarpeisiinsa. Katselen muiden ryhmien liikekumppanilistoja etsien sellaisia yrityksiä, joiden kanssa voisin tehdä yhteistyötä. Lisäksi toimin toisen BNI-ryhmän lähettiläänä, tavoitteena auttaa ryhmää kasvamaan ja vahvistumaan. Seuraan BNI-ryhmieni keskusteluja, ohjaan ja opastan”, Mia listaa BNI-aktiviteettejaan. 

Mia suosittelee BNI-toimintaa lämpimästi myös muille puutarha-alan yrittäjille. ”Liikekumppanuus merkitsee minulle loistavia ja luotettavia yhteistyökumppaneita, sekä ovien avautumista helpommin. Kylmäsoitot ovat jääneet historiaan”, Mia pohtii. 

Mian arkiaamut alkavat lenkkeilyllä Timi- ja Vili-kääpiösnautsereiden kanssa. Pojat lähtevät mukaan myös toimistolle Pukkilan kartanolle. Työpäivä kuluu toimistolla palavereissa ja hallinnollisissa töissä, lisäksi Mia toimii viininviljelijänä ja rakentaa kasvilasikoita. Kiireiselle yrittäjälle ei juurikaan jää vapaa-aikaa, koska yrittäminen on enemmän elämäntapa kuin työ. ”Kunpa tulevaisuudessa ehtisin taas oikeisiin puutarhurin töihin”, Mia nauraa.

Teksti ja kuva: Hanna Kallio

 

 

BNI on Matin Sesonki-ravintolalle tärkeä apu arjen askareissa

BNI Keski-Uusimaa-ryhmän liikekumppani, ansioitunut ravintolakokki Matti Jämsen pitää arvossa BNI:n tarjoamia kontakteja lähialueen yrittäjiin. Ryhmä saapuu Matin ravintolaan aamiaiskokoukseen torstaiaamuisin kelissä kuin kelissä. 

 

Gastro Bar Sesongin konsepti on ainutlaatuinen niin Suomessa kuin maailmallakin: ravintola toimii hypermarketin (Järvenpään Citymarket) yhteydessä. Toiminta perustuu täysin marketista saataviin raaka-aineisiin. Laadukkaat ja tuoreet, sesongin mukaiset raaka-aineet kerätään joka aamu marketin valikoimasta. Ravintolan henkilökuntaan kuuluu nuoria järvenpääläisiä, jotka rakastavat ravintolatyötä ja asiakaspalvelua. 

Matti liittyi Keski-Uusimaa-ryhmään 2018 helmikuussa ryhmän puheenjohtajan Veli-Matti Kammosen kutsumana. ”Pääsääntöisesti työpäiväni ovat klo 8-21 ja sen jälkeen on aikaa harrastuksille, joten aikainen aamuherätys ei alkuun houkutellut. Innostuin kuitenkin tulemaan kokoukseen uudestaankin ja sillä tiellä ollaan”, Matti kertoo. 

Matti on urallaan toiminut useissa Suomen huippuravintoloissa, esim. G.W. Sundmans ja Chez Dominique. Hän on kerännyt kokemusta ja niittänyt mainetta työskentelemällä vuosia myös maailmalla, Oslossa sekä Berliinissä. Matilla on jatkuvasti monta rautaa tulessa, tärkeimpinä tällä hetkellä taideillallisten järjestäminen pääkaupunkiseudulla sekä valmistautuminen ja osallistuminen kokkien Bocuse d’Or-maailmanmestaruuskisoihin. Suomen joukkueella oli vastikään tammikuussa kisoista kotiin tuomisina upea neljäs sija.  

BNI Keski-Uusimaa-ryhmä on Matin mukaan erittäin aktiivinen. Edes kunnon lumimyräkkä ei saa liikekumppaneita jäämään kokousaamuna kotiin. Matti suosittelee BNI-toimintaa lämpimästi myös muille ravintolayrittäjille. ”BNI:n kautta olen oppinut tuntemaan paljon lähiseudun yrittäjiä ja saanut heitä käyttämään ravintolamme palveluita. Vastavuoroisesti voin olla avuksi heille”, hän toteaa. 

Ravintoloitsijan kotijoukkoihin kuuluvat vaimo sekä kissat Parempi ja Mauno. Silloin kun vapaa-aikaa jää, voi Matin löytää luonnon helmasta kalastamasta ja metsästämästä. Tulevaisuuden haaveisiin kuuluvat uuden ravintolan avaaminen Helsinkiin sekä tietysti maailmanmestaruus seuraavissa kokkikisoissa Lyonissa 2021.

Teksti: Hanna Kallio

 

 

Johannan Vuolearning tarjoaa digiajan oppimisalustan

BNI Tapiola-ryhmän perustajajäseniin kuuluvan Johanna Pellisen espoolainen kasvuyritys, vuonna 2014 perustettu Vuolearning, tarjoaa helppokäyttöisen verkko-oppimisalustan niin suomalaisille kuin kansainvälisille asiakkailleen. Johanna näkee BNI:n itselleen tärkeänä paikkana oppia uutta.  

Vuolearningin tarjoaman ketterän verkko-oppimisalustan avulla voi kouluttaa ajasta ja paikasta riippumatta. Yrityksen toimitusjohtaja Johanna Pellinen huomasi jo opiskeluaikoinaan, tehdessään suuryrityksille verkko-oppimismateriaaleja, että verkkokurssien tuottaminen on varsin työlästä ja hidasta. Perinteiset powerpointit ja pdf-tiedostot taipuvat huonosti mobiililaitteille. 

Johanna kavereineen lähti kehittämään tehokkaampaa ja mobiiliystävällistä oppimisalustaa. Alussa leikattiin ja liimattiin ohjelmiston ensimmäinen prototyyppi ja sovittiin pilotti sen perusteella.

Ohjelmistoa koodattiin osa kerrallaan ja kerättiin jatkuvasti palautetta käyttäjäkokemuksista. Näiltä ajoilta yrityksen pysyväksi käytännöksi jäi antaa jokaiselle asiakkaalle ilmainen aloituskoulutus oppimisympäristön käyttöön. 

Johanna toimii yrityksessä pääasiassa myynnin ja markkinoinnin parissa, eli esim. auttaa asiakkaita tehostamaan perehdytysprosessiaan, hoitamaan myyntikoulutukset vähemmällä reissaamisella tai kehittämään valmennusliiketoimintaa verkkoon. Yritys työllistää lisäksi ohjelmoijia, myyjiä ja projektityöntekijöitä. Asiakaskuntaa riittää yhden miehen konsulttifirmasta pörssiyhtiöihin ja käyttäjiä sairaanhoitajista ja mekaanikoista toimitusjohtajiin. Yritys tarjoaa palveluitaan myös Suomen rajojen ulkopuolelle. 

Johanna Pellinen oli reilu vuosi sitten mukana perustamassa BNI Tapiola-ryhmää. Hän halusi olla mukana luomassa dynaamista ja kunnianhimoista ryhmää, ja tämä tavoite on toteutunut. Tapiolan ryhmä on kasvanut nopeasti ja Vuolearning on saanut sen myötä uusia asiakkuuksia ja löytänyt sopivia yhteistyökumppaneita. Johanna on alusta asti ottanut erilaisia vastuutehtäviä hoitaakseen ja päässyt niissä vaikuttamaan ryhmän toimintaan. 

”Minulle tärkein syy vastuutehtävien ottamiseen on ollut mahdollisuus kehittää sellaisia taitoja, joista hyödyn elämässä - esiintymistä, johtamista ja tehokkaita kokouskäytäntöjä. Ajattelen, että BNI on osa minun yrittäjyyskoulutustani. Samalla opin paljon uutta lukuisilta eri toimialoilta, sekä tapaan paljon ihmisiä, joihin en muuten pääsisi tutustumaan”, Johanna kertoo. 

Johanna on ottanut ryhmässään vastuun yrityspalvelut-powertiimin vetämisestä. Powertiimi koostuu BNI-ryhmässä olevista, toisiinsa luontevasti liittyvistä yrityksistä, jotka toimivat samankaltaisten asiakkaiden parissa. Tiimissä on hyvät mahdollisuudet kasvattaa omaa liikevaihtoaan yhteistyön voimalla. ”Powertiimissä olemme tutustuneet toisiimme paremmin, jakaneet suosituksia ja nyt valmistelemme keväälle yhteistä tapahtumaa”, Johanna kertoo. 

Johannan puoliso Otto on ohjelmoija, joka kuuluu myös yrityksen perustajajäseniin. Pariskunta elää siis samaa tarinaa. Vapaa-ajallaan Johanna liikkuu ja lukee paljon – äänikirjojen avulla nämä kaksi harrastusta voi yhdistää. Hän myös käy mielellään museoissa puolisonsa kanssa. 

”Ajattelen että jatkuva oppiminen on erittäin tärkeää. Työelämä tulee muuttumaan siten, että aikuisten, jo työelämässä mukana olevien ihmisten täytyy opetella jatkuvasti uutta. Tämä ei onnistu kurssittamalla ihmisiä oppilaitoksissa, vaan oppiminen integroituu arkeen ja työelämään uudella tavalla. Vuolearning on mukana tässä muutoksessa, huolehtimassa siitä, että ihmiset saavat mahdollisuuden oppia ja pärjäävät”, Johanna toteaa.

                                                                                                                                                                                       Teksti: Hanna Kallio

 

 

Jonni Vauhkosen Go On tarjoaa parhaat pelipaikat

Jonni Vauhkonen on jääkiekkouransa jälkeen työskennellyt jo reilun vuosikymmenen henkilöstöpalveluja tarjoavassa Go On Yhtiöissä. BNI-ryhmä Lahti Early Birds toimii yrittäjälle merkittävänä kontaktiverkostona.

 

Jonni Vauhkonen teki pitkän uran kiekkokaukaloissa mm. Rauman Lukon ja Lahden Reippaan riveissä. Hänen mielestään entiset ammattiurheilijat vähättelevät usein oman urheilu-uransa merkitystä siirryttäessä ns. normaaleihin töihin. ”Paineensietokyky, ryhmässä työskenteleminen, vastuu omasta tekemisestä ja tavoitteiden saavuttaminen ovat kaikki asioita, joita kohtasin päivittäin urheilu-uralla ja nykyään työssäni”, Jonni toteaa.

Kiekkouran päätyttyä v. 2003 Jonni teki muutaman vuoden myyntitöitä ja siirtyi sitten vuonna 2006 Go On Yhtiöille työntekijäksi, myöhemmin franchising-yrittäjäksi. Go On on suomalainen, henkilöstöpalveluja tarjoava ja jatkuvasti kasvava yritysketju. Palvelutarjontaan kuuluvat henkilöstövuokraus, suorarekrytointi, soveltuvuusarvioinnit ja koulutus. Go On soveltuu kattavasti lyhyistä määräaikaisuuksista toimitusjohtajatason suorarekrytointeihin. Toimipisteitä on tällä hetkellä 18 ja toimialueena on koko Suomi. 

”Toimin yrittäjänä ja yksikönjohtajana Lahdessa ja Hämeenlinnassa, ja tehtäviini kuuluu paljon hallinnollista työtä, kuten budjetointia, talouden ja kannattavuuden seurantaa sekä yhteydenpitoa asiakkaisiin”, Jonni kertoo. Hän on työn ohessa opiskellut mm. johtamista ja taloushallintoa sekä suorittanut henkilöarviointimenetelmien sertifioinnin. ”Työnhakijoiden kohtaaminen on meille tuttua ja meillä on kokemusta useista sadoista työhaastatteluista. Siksi meillä on kyky löytää asiakkaillemme sopivat työntekijät”, Jonni toteaa.

Kiekkouran myötä Jonni asui useassa eri kaupungissa, mutta sittemmin perhe asettui Lahteen. Perheeseen kuuluvat kumppani Tea, lapset Verneri, 12 v ja Sohvi, 14 v sekä Jessi-koira. Vapaa-aika kuluu kesäisin perheen kanssa mökkeillessä. Muun osan vuotta Jonni viihtyy edelleen jäähallilla lähes päivittäin valmentamassa poikansa joukkuetta, sekä pelaten itsekin Pulicans-höntsyjoukkueessa.

Jonni on ollut BNI-toiminnassa mukana reilun 3 vuoden ajan. Ryhmässään Lahti Early Birdsissä hän on aiemmin hoitanut puheenjohtajan ja tiedottajan vastuutehtäviä. Arjessa Jonnilla on jatkuvasti antennit ylhäällä sopivien suositusten löytämiseksi ryhmän liikekumppaneille. ”BNI:n kautta yritykseni saa merkittävän määrän liikevaihtoa. Lisäksi olen tutustunut huipputyyppeihin monelta eri toimialalta ja saanut paljon ideoita yrittäjyyteen”, Jonni listaa toiminnan etuja. 

”Jonni on huikea tiimipelaaja ja hän todella osaa toimia Givers Gain-filosofian mukaisesti. Liekö syynä hänen menestyksekäs kiekkotaustansa – vai onko asenne tullut äidinmaidon mukana? Kummin vain, hänen työtään BNI:ssä on ilo seurata ”, toteaa ryhmän konsultti Mikko Tukonen. Kuvassa Jonni vastaanottaa Mikolta kunniakirjan tuotuaan ryhmänsä liikekumppaneille kauppaa 500 000 euron edestä. 

 

Iida, Tampereen BNI-titaani

Tamperelainen Iida Repo johtaa digiajan mainostoimistoa PopUp Mediaa, joka on mukana BNI Tampere Titanium-ryhmässä. Jo opiskellessaan graafikoksi ja media-assistentiksi, hän teki päätöksen oman mainostoimiston perustamisesta. Nyt Iidalla on nuoresta iästään huolimatta takanaan jo 10-vuotinen ura yrittäjänä.

 

PopUp Median tyypillinen asiakas on uusi yritys tai kasvuyritys, jossa materiaalien uudistaminen ja markkinoinnin tehostaminen on ajankohtaista. Asiakkaille toteutetaan esim. yritysilmepaketti, materiaaleja verkkoon ja printtiin, nettisivut, verkkokauppa tai messuosasto. Myös video- ja äänibrändäyksen sekä radiomainostuotannon kysyntä on kasvussa.

Iidan arkipäivä koostuu erilaisista asiakastöistä ja yhteydenpidosta asiakkaisiin, yrityksen kehittämisestä sekä uusyrityskeskus Ensimetrin asiantuntijaneuvonnasta uusille yrittäjille. PopUp Mediassa eletään kasvun aikaa, tiimiä kasvatetaan kysynnän mukaan ja tulevaisuus näyttää lupaavalta.

Iida on ollut perustamassa Tampereen ensimmäistä BNI-ryhmää, Tampere Alphaa, jonka konsulttina hän toimi pitkään. Ryhmän rakentaminen vaati sinnikästä ja pitkäjänteistä työtä, olihan konsepti tuolloin Tampereella aivan uusi. Kun kaupunkiin myöhemmin perustettiin toinen BNI-ryhmä, Titanium, sai Iida myös oman yrityksensä mukaan toimintaan. Titanium on uudehko, mutta vakiintunut ja energinen ryhmä, joka kokoontuu tiistaiaamuisin Tampereen keskustassa modernilla Tullin Saunalla, rautatieaseman läheisyydessä. ”Ryhmässä mukana olo on ollut antoisaa alusta lähtien. Kuten kaikessa muussakin, oma aktiivisuus on avain menestykseen”, Iida toteaa. 

Iidan BNI-viikkoon kuuluu viikkokokouksen lisäksi suositusten antamista ja vieraiden kutsumista. Hän tapaa paljon yrittäjiä sekä työssään että vapaa-ajallaan ja kutsu BNI-aamuun on silloin aina paikallaan. Iida onkin aivan eliittiä hankkimaan BNI:hin uusia liikekumppaneita ja on yksi Suomen kolmesta kolmen timantin BNI-liikekumppanista (tuonut toimintaan mukaan vähintään 18 uutta liikekumppania). Seuraavan puolivuotiskauden hän toimii ryhmänsä puheenjohtajana. 

Iida on monelle tuttu myös Voice of Finland-laulukilpailusta. ”Debyyttialbumi on nyt viimeistelyä vaille valmis ja keikkoja tehdään yritystapahtumissa ja tilaisuuksissa”, Iida kertoo. Yritysten pyörittäminen ja matkustaminen kuuluvat Iidan ja hänen puolisonsa Antin arkeen ja vapaa-aikaan. Iida on myös aktiivinen liikunnan harrastaja ja kotikokki. Hän hikoilee mielellään kiireiselle sopivissa EMS-treeneissä, ja kun aikaa on enemmän, nyrkkeilysalilla hanskat tiukasti kädessä. Parhaat kotikeittiön reseptit jaetaan muillekin omalla Instagram-tilillä. 

”BNI-toimintaa suosittelen kaikille, jotka ovat valmiita panostamaan omaa aikaa ryhmän menestyksen eteen. Yrityksen tunnettuuden kasvattaminen, markkinointi ja myyntitoimenpiteet sekä kestävien yhteistyökumppanuuksien hankkiminen tapahtuvat BNI:n kautta luontevasti”, Iida toteaa lopuksi.

 

 

Hommissa Helsingin huipulla

Markus Saanon kattoyritys Housetek Oy on ollut mukana BNI-toiminnassa jo vuodesta 2014. Konsultti Sami Suvanto kutsui Markuksen aikoinaan kokoukseen ja sillä tiellä ollaan edelleen. 

Markus on koulutukseltaan poliisi ja lainvalvonnan ohessa hän toimi sivutoimisena talonmiehenä Helsingin keskustassa usean vuoden ajan. Tästä oli luontevaa siirtyä kiinteistöhuollon ja edelleen kattoalan yrittäjäksi. ”Huollamme kattoja pitkälti Helsingin keskustassa, jossa toimiminen edellyttää nopeaa, luotettavaa ja joustavaa palvelua”, hän kertoo.

Markuksen tyypillinen työpäivä alkaa Eva-tyttären kuljettamisella kouluun ja työasioiden hoitamisella puhelimitse autosta käsin. Tämän jälkeen hän käy läpi sähköposteja ja kirjaa tulleita työtilauksia ohjelmaan, josta työmiehet ottavat kiireellisimmät keikat heti hoitoonsa. Päivään kuuluu myös tarjouksien laskemista ja muiden yrityksen juoksevien asioiden hoitamista. Erityisesti kesäisin hän ehtii myös itse kattohommiin. Housetekillä on 24 h kattovuotopäivystys, joten lähtöjä keikoille saattaa huonoilla keleillä tulla milloin vaan.

Housetek suorittaa kattotöitä ympäri vuoden. Kesäisin työllistävät isommat urakat ja kattojen kuntokartoitukset, muina vuodenaikoina riittää kattovuotojen kartoituksia ja niiden korjaamista.

”BNI:n kautta olen saaneet mukavasti pieniä kattotyötilauksia ja positiivista näkyvyyttä yritykselle”, Markus toteaa. Hän arvostaa kovasti myös ryhmän kautta muodostunutta kontakti- ja kaveriverkostoa. 

Markus pyrkii pääsemään BNI Flow Stadin lounastapaamiseen viikoittain. Lisäksi hän miettii mahdollisia suosituksia, kutsuu vieraita, lukee viikon BNI-uutiset sähköpostista ja kirjaa suositukset BNI Connect-järjestelmään. Viime viikkojen ilon aihe on ollut ryhmän liikekumppanille annettu suositus, jossa kaupat toteutuivat ja kauppahinta oli n. 600 000 euroa. 

Markuksen pitkäaikainen harrastus lainelautailu vie miestä milloin Atlantille, milloin Helsingin edustalle aina meren jäätymiseen saakka. Surffauksen myötä syntyivät ideat myös kahteen trooppiseen kokous- ja juhlapaikkaan, joissa voi vaikka upottaa varpaansa lämpimään hiekkaan riippumatossa istuskellen. Uusimpana hankkeenaan tämä monialayrittäjä on rakennuttanut Portugalin rannikolle korkeatasoisen villan vuokrauskäyttöön. Markus suuntaa vesille aina kun aalto nousee ja aikaa liikenee. Kiireiselle yrittäjälle sopii haastava harrastus, jonka parissa on aina uutta opittavaa. 

Markuksen perheeseen kuuluu tytär, naisystävä ja hänen Paavo-koiransa sekä kaksi aavikkohamsteria, joista tytär huolehtii. Tulevaisuudelta Markus toivoo hieman tasaisempaa arkea ja enemmän aikaa itselleen ja perheelleen. 

 

 

BNI avaa Harri Juntusen Nerd Fuelille uusia ovia

Nerd Fuel Oy:n, eli tuttavallisemmin Nörttilän toimitusjohtaja Harri Juntunen luotsaa kuuden hengen tehotiimiä Helsingissä ja Kuopiossa. BNI on yritykselle niin tärkeä, että Harri on pyhittänyt kokonaisen työpäivän viikosta BNI-toimille. 

Harri ja BNI

Harri Juntunen tutustui BNI:hin reilut pari vuotta sitten yhtiökumppanin ilmoitettua, että nyt tarvitaan tonnin verran rahaa BNI-vuosimaksun maksamiseen. Harrista summa tuntui silloin melko suurelta ja hän halusi tietää, mihin firman viimeiset rahat olivat menossa. Harrin vierailtua Aviapoliksen ryhmässä Vantaalla, hän vaikuttui kuitenkin toimintamallista siinä määrin, että soitti välittömästi Kuopion konsultille Risto Rantaselle, ja ilmoitti lähtevänsä mukaan toimintaan. Siitä pitäen Harri on ollut poissa vain yhdestä ainoasta Kuopion kokouksesta. 

Harri toimi BNI Puijon ensimmäisen kauden puheenjohtajana, kunnes siirtyi auttamaan Ristoa toisen Kuopioon äskettäin avatun ryhmän, BNI Kuopio Timantin rakentamisessa. Risto ja Harri perustivatkin ryhmän ennätysajassa vain muutaman kuukauden aikana.Nyt Nerd Fuel on liikekumppanina molemmissa Kuopion ryhmissä.

”BNI on avannut ovia juuri sinne, minne olemme halunneet päästä: asiakkaisiin, joihin pääsy ilman henkilökohtaisia suosituksia olisi meidän kokoiselle yritykselle lähes mahdotonta”, Harri kertoo. Tällä hetkellä 80 % Nerd Fuelin uusista asiakkaista ja 30 % liikevaihdosta tulee BNI:n kautta. 

Ilman työtä näihin lukuihin ei kuitenkaan ole päästy. Viikkokokouksissa Harri kirjaa ylös kaikki haut mahdollisimman tarkasti, ja käyttää loppupäivän suositusten etsimiseen omasta puhelinluettelostaan, firman CRM:stä ja sosiaalisesta mediasta. Hän pitää joka viikko yhden tai kaksi 1-2-1-palaveria, toimii ryhmässä mentorina ja vetää myös Basic training-koulutuksia Riston apuna Kuopiossa. ”Viime keväänä järjestetyn Phil Bergin seminaarin mieleenpainuva hetki oli Philin esittämä kysymys siitä, kuinka moni on ottanut töistä vapaata tullakseen seminaariin. Pakko myöntää, että nostin itsekin käteni, mutta siinä kohtaan meni kaaliin, että tämä on työtä ja tätä täytyy oikeasti tehdä työnä”, Harri muistelee.

”BNI-vuosimaksun hinnalla saa aamun sanomalehdestä kengänpohjan kokoisen ilmoituksen. Samalla rahalla saat BNI:ssä välittömästi verkostoosi ihmisiä, joiden tehtävä on tuoda sinulle lisää asiakkaita. Sijoitetulla rahalla tapaat joka viikko useita uusia potentiaalisia asiakkaita ja tuot tuotteitasi esille useille kymmenille ihmisille juuri oikealla tavalla”, Harri miettii BNI:n etuja.

Oma ura

Harri Juntunen on yrittäjäperheen kasvatti, jonka työura alkoi isän pajalla Kuopiossa moottoripyörän sivuvaunuja ja peräkärryjä rakentaen. Opiskeltuaan merkonomiksi Harri työskenteli myyjänä matkapuhelinliikkeessä, josta parin mutkan kautta päätyi IT-alalle ratkaisu- ja palvelumyyjäksi. Työuralle mahtuu myös henkilöstövuokrausta ja mökkien vuokravälitystä. Nerd Fueliin Harri tuli mukaan reilut kolme vuotta sitten aluksi myyjäksi, sittemmin osakkaaksi ja toimitusjohtajaksi. ”Vaikutuin yrityksen potentiaalista ja osakkaiden osaamistasosta verrattuna muihin tutuiksi tulleisiin IT-yrityksiin”, Harri kertoo.

Nerd Fuel

Yrityksen palveluihin kuuluvat tietoturva- ja palomuuripalvelut, varmistus- ja huolenpitopalvelut, IT-laitteet ja tarvikkeet sekä ICT-konsultointi. Nerd Fuel toimii tiiminä, yhdistäen tehokkaasti IT-alan huippuosaamisen sekä monen eri alan tietotaidon.

Yrityksen palkkalistoilla on myyjiä ja teknikoita. Osaamisen, yritystoimintojen ymmärtämisen ja oma-aloitteisuuden lisäksi porukkaan pääsemiseksi vaaditaan paljon huumoria. ”Parasta on kun hommia pääsee tekemään hymy korvasta korvaan hyvällä tiimillä”, Harri naurahtaa.

Nerd Fuelin asiakkaita ovat kaikki yritykset kahden hengen Hulkon grillistä Suomen tietotoimistoon, jossa työntekijöitä on pari-kolme sataa. Työntekijöitä on 6, tietoturvan jälleenmyyjiä 20 ja aktiivisia asiakkaita n. 200, eikä kasvulle tunnu löytyvän rajoja. 

Harrin arkipäivän rytmi on kiireinen. Aamu alkaa sähköpostien läpikäymisellä, jonka jälkeen seuraa asiakasprojektien edistämistä, palavereita ja puhelinsoittoja. Jos joku liikekumppaneista tarvitsee apua, Harri auttaa parhaansa mukaan. Vastapainona työlle Harri viettää aikaa perheensä kanssa (vaimo sekä kaksi lasta), heittää frisbeegolfia, löhöilee ja katsoo elokuvia.

Tulevaisuus

Yrityksen tavoitteena on jatkossa tuoda leipää ja vähän leivän päällystäkin kymmenen työntekijän tarpeisiin. Tämä tarkoittaa euroissa n. 1,5 miljoonan liikevaihtoa, sama tulostaso säilyttäen. ”Henkilökohtainen haaveeni on oma vene, joka tulisi olla jokaisella Järvi-Suomessa asuvalla perheellä”, Harri pohtii. 

 

 

Suomen paras liikekumppani uskoo Givers gain-periaatteeseen

 

Kukkakauppayrittäjä Jenny Kallio lähti BNI-toimintaan täysillä mukaan: ystävät ja sukulaiset osaavat jo kysellä, löytyykö Jennyn verkostosta apua erilaisiin tarpeisiin.

 

Jenny Kallion yritys Turun Kukkaportti lähti mukaan BNI-toimintaan pari vuotta sitten, alusta asti täysillä. Joko Jenny tai hänen varahenkilönsä on aina mukana aamukokouksissa. 

Jenny käyttää oman ryhmänsä erilaisia palveluita lähes viikoittain ja lisäksi suosittelee verkoston yrityksiä ystävien, naapureiden ja sukulaisten tarpeisiin. Kukkakaupan asiakkaat ja työtoverit ihailevat usein Jennyn Tigosta hankkimia vaatteita tai Ukkosen optikolta ostamia silmälaseja. Heidät onkin helppo ohjata ostoksille näihin liikkeisiin. 

Jenny on kiinnostunut ryhmän muista liikekumppaneista ja miettii aina, miten voisi edistää kauppaa muille. Hän kuuntelee korvat höröllä, minkälaisia tarpeita ystävillä, sukulaisilla ja naapureilla on. Jennyn tuttavat ovatkin jo oppineet kääntymään hänen puoleensa erilaisissa arkielämän tarpeissa. Usein verkostosta löytyy sopiva ammattilainen avuksi. 

BNI-liikekumppanuus tarjoaa kukkakauppiaalle hyviä uusia kontakteja ja kaupan mahdollisuuksia. Osa yrityksistä ostaa viikoittain kukkia ja ostaapa moni useamman kerran kuussa kukkia myös omiin tarpeisiin. 

Suomen paras liikekumppani julkistetaan vuosittain. Valinta perustuu annettujen ja saatujen suositusten määrään sekä kokouksiin kutsuttujen vieraiden määrään. Jennyn saavutukset näissä ovat vertaansa vailla.

Jennyn mukaan BNI Turku-Åbo-ryhmä on mahtava, huumorintajuinen ja äänekäskin porukka ja kokouksiin tullaankin viihtymään aikaisesta kokoontumisajasta huolimatta. Jenny toimii ryhmässä ryhmäkoordinaattorina, mikä työllistää häntä viikoittain n. 1-2 h ajan. Hän suosittelee johtoryhmätehtäviä muillekin, jotka ovat valmiita tekemään ryhmän eteen hommia. 

Vapaa-ajallaan Jenny matkustaa mielellään, lukee ja katselee leffoja sekä hoitaa omaa puutarhaansa minkä ehtii. Koska suutarin lapsella ei ole kenkiä, Turku-Åbo-ryhmän viherpalveluyritys Entti rientää tarvittaessa apuun. Jennyn perheeseen kuuluu mies, 16-vuotias poika sekä kaksi sileäkarvaista mäyräkoiraa. ”Olen onnellisessa asemassa, sillä työ on myös harrastukseni, jota teen täydestä sydämestä”, Jenny toteaa. 

Turku-Åbo-ryhmän konsultti Aki Toivion mukaan Jenny on huippuluokan BNI-liikekumppani: aktiivinen, ulospäinsuuntautunut ja täysillä mukana toiminnassa. Suorapuheisena ryhmäkoordinaattorina hän on saanut myös muihin liikekumppaneihin vauhtia. ”Olisipa Jennyn kaltaisia enemmän niin Suomen BNI-toiminta lähtisi mahtavaan liitoon!” Aki toteaa.

 

 

Kouvolan Komioiden puheenjohtaja luottaa BNI:n viritettyyn puskaradioon

 

Britain’s got talentissakin esiintyneen taikuri-jonglöörin moottorisahanumerossa epäonnistuminen ei ole vaihtoehto.

 

Janne ja BNI

Janne Mustosen BNI-tarina alkoi alkuvuodesta 2017 vierailulla perusteilla olevassa Kouvolan Komioiden ryhmässä. Hän päätti täyttää hakemuslomakkeen samantien ja kun Kouvolan ryhmä avattiin virallisesti marraskuussa 2017, tuli Jannesta ryhmän puheenjohtaja. 

Janne on tästä luottamustehtävästä otettu, mutta toteaa samalla, että aluksi opeteltavaa oli paljon ja uudenlainen esiintyminen jännitti hieman. Nyt kun asioihin on löytynyt rutiini, hommat sujuvat hyvin. Puheenjohtajan tehtävä tuo mukanaan sekä valtaa että vastuuta ja jokaisessa kokouksessa tulee pystyä hyvään suoritukseen. Rivijäsen voi välillä istua hiljaa nurkassa, jos jonain aamuna koneet eivät meinaa käynnistyä.

Kouvolan Komiat on energinen ja iloinen ryhmä, joka Jannen mukaan elää vielä kuherruskuukauttaan. Ryhmän liikekumppanit tsemppaavat ja kannustavat toisiaan ja asioita tehdään iloisesti ja pilke silmäkulmassa, tosissaan muttei ryppy otsassa. Ryhmän todellinen potentiaali mitataan vasta tulevaisuudessa, kun esim. powertiimit on saatu kunnolla vauhtiin.

Jannen tyypilliseen BNI-viikko-ohjelmaan kuuluu Powerpoint-esityksen päivittäminen ajan tasalle kokousta edeltävänä iltana. Kokouspaikalle hän saapuu aamulla hyvissä ajoin, ohjaa väen aamiaiselle ja aloittaa kokouksen klo 7.40. Kokous loppuu klo 9 mennessä, jonka jälkeen on vielä aikaa kaupantekoon ja kuulumisten vaihtoon. Samana iltana Janne lähettää puheenjohtajan viikkokirjeen, johon tulee pari huomiota kokouksesta, ajankohtaisia asioita ja tiedottaja-Annin kokoamat viikon haut. Hän pyrkii myös pitämään yhden 1-to-1-tapaamisen viikoittain.

Jannen mielestä hyvä puheenjohtaja on reilu ja pyrkii huomioimaan kaikkia liikekumppaneita ja vieraita tasapuolisesti. Hyvä puheenjohtaja myös tarkkailee ryhmän kemioita ja toimintaa, tarvittaessa kannustaa tai ojentaa lempeällä mutta määrätietoisella kädellä, jos hommat alkavat lipsua liian kauas konseptista.

 

Oma ura

Janne kiinnostui taikatemppujen tekemisestä ja jonglöörauksesta n. 13-vuotiaana. Hän on vuosien varrella kouluttanut itseään jatkuvasti ja suorittanut mm. taikuuden täydennyskoulutuksen ja sirkustaiteen erikoistumisopinnot Turun taideakatemiassa. Nykyisessä show’ssaan Janne yhdistelee taikuutta, jonglöörausta ja stand up-huumoria – eteläkarjalainen iloinen ja välitön luonne antaa tähän hyvät valmiudet.

Nykyistä showtaan kehittäessään Jannen tavoitteena oli ja on edelleen tehdä mahdollisimman näyttävä jonglöörishow. Hänellä oli taannoin puutarhahommia varten kaverilta lainassa moottorisaha. ”Fiilistelin sitä ja mallailin sen heittämistä ja tuntui siltä, ettei se olisi ollenkaan mahdoton asia opetella”, Janne muistelee.

Janne kehitti esityksen, jossa jongleerataan kahta palloa ja yhtä moottorisahaa. Hetken aikaa hän oli esitykseen tyytyväinen, kunnes mieleen hiipi tyytymättömyys. Show’n lopetuksesta pitäisi saada kovempi ja parempi. ”Totesin, että kolme sahaa on enemmän kuin yksi. Niinpä ostin kaksi uutta sahaa ja harjoittelin kolmen sahan heittelyn. Sen jälkeen sahat ovat olleet kiinteä osa show’tani”, Janne kertoo. 

Moni saattaa miettiä, sattuuko moottorisahojen heittelyssä usein työtapaturmia. Jannen mukaan pieniä ruhjevammoja saattaa tulla sormiin silloin tällöin. Sahojen heittely on pitkän harjoittelun tulos ja sellainen temppu, jossa epäonnistuminen ei lähtökohtaisesti ole vaihtoehto. 

Janne päätti pyrkiä mukaan Britain’s got talentiin koska halusi kokeilla siipiään kansainvälisillä markkinoilla. Hänen moottorisahanumeronsa otettiin ohjelmaan ilolla mukaan. Vierailu oli hieno kokemus ja sisälsi paljon haastatteluja, odottelua ja lopulta myöhään illalla hienosti sujuneen esityksen. Jannen mielestä testi oli onnistunut, eli esitys on kansainväliset mitat täyttävä. Hän haluaakin nyt katsoa, mihin asti rahkeet riittävät: ”Jos saavutan kansainvälisen ura, se on hyvä. Jos kuitenkin jään Suomen omaksi kummajaiseksi, sekin on hyvä. Pääasia on, että olen antanut kaikkeni ja kääntänyt joka kiven”, Janne toteaa.

Mitä BNI sitten on antanut tälle kokeneelle viihdetaiteilijalle? Janne kertoo kokeilleensa monenlaisia markkinointikanavia, mutta kokee parhaaksi sen kun joku suosittelee häntä, eli käyttää vanhaa, perinteistä puskaradiota: ”BNI on mielestäni kuin viritetty puskaradio. Pari todella komeaa keikkaa on jo tullut, vaikka ryhmän toiminta on vasta alussa. Pidän myös arvokkaana BNI:n kautta tullutta verkostoa, josta hakea apua työn ja arjen tarpeisiin”, Janne kertoo. Viikkokokousten lisäksi hän on osallistunut isompiin BNI-tapahtumiin, kuten 10-v-juhlaristeilylle, jossa myös oli erinomaiset mahdollisuudet verkostoitumiseen. 

Jannen perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi lasta, joten vapaa-aika pyörii vahvasti perheen ympärillä. Moottorisahajonglööri nauttii vaarasta myös vapaa-ajallaan ja harrastaa brasilialaista jujutsua: ”Siinä ei arjen murheet pyöri päässä, kun kamppailee kuristetuksi tulemista vastaan”, Janne naurahtaa.

 

 

Aki Toivio nauttii BNI-konsultin tehtävistä

Ihmistuntemus ja kyky tulla ihmisten kanssa toimeen auttavat tehtävien hoitamisessa. 

Piikkiöläisen Aki Toivion BNI-taival alkoi vuonna 2012 vierailulla Turku-Åbo-ryhmän kasvun päivässä. Ryhmässä edelleen vaikuttava mainostoimisto Jabadabaduun Eija Tammi oli kutsunut tuolloin painoalalla työskennelleen Akin ryhmän vieraaksi. 

Työpaikan vaihdoksesta huolimatta (2014) Aki jatkoi samassa ryhmässä liikekumppanina, nyt Lämpöpuisto Oy:n riveissä. Lämpöpuisto on suomalainen perheyritys, joka markkinoi polttonesteitä ja lämmitysöljyjä. Yrityksessä koetaan BNI erittäin merkittävänä lisäkaupan tekovälineenä. Yritys on saanut BNI:n myötä uusia asiakkaita ja löytänyt jatkuvia asiakassuhteita. Yrityksen liikevaihto on noussut peräti 2 miljoonan euron verran ja kiitoksia kaupoista muille yrityksille on kertynyt 431 000 euroa. 

Vuonna 2016 Aki päätti ryhtyä Mikko Tukosen ehdotuksesta Turku-Åbo-ryhmän konsultiksi. Hän kokee konsulttina toimimisen erittäin mielenkiintoiseksi ja antoisaksi, sillä tehtävässä saa tutustua uusiin ihmisiin ja toimialoihin.

Konsulttina toimiminen edellyttää Akin mukaan BNI:n ideologian syvällistä tuntemusta. Hyvä konsultti tulee toimeen ihmisten kanssa ja osaa tunnistaa ihmisten erilaisia tilanteita sekä tulkita heidän käyttäytymistään. Lisäksi tarvitaan oikeanlaista johtajuutta ja kykyä puuttua asioihin silloin kuin sitä tarvitaan, oli asia sitten positiivinen tai negatiivinen. Konsultin tulee myös huolehtia siitä, että liikekumppanit saavat rahalleen vastinetta suositusten ja kauppojen muodossa.

Aki käy BNI Hurricanen aamukokouksessa torstaisin. Konsultiksi ryhdyttyään hän vaihtoi ryhmää, sillä konsultti ei voi olla liikekumppanina samassa ryhmässä jossa toimii konsulttina. Kerran-pari kuussa hän käy Turku-Åbo-ryhmän kokouksissa. Puhelin- ja sähköpostiliikennettä riittää myös ja lisäksi Aki vetää 1-2 kk välein basic training-valmennuksia Turun alueen ryhmille. 

Yhtenä kohokohtana BNI-urallaan Aki pitää ensimmäistä kertaa, jolloin sai palkita ryhmän liikekumppanin siitä, että tämä oli tuonut muille liikekumppaneille yli miljoona euroa liikevaihtoa. Palkittu oli Henri Arvonen Adworks-yrityksestä. Nyt samaan saavutukseen yltäneitä on Turku-Åbo ryhmässä jo kolme.

Vapaa-aikanaan Aki harrastaa aktiivisesti liikuntaa sekä puuhailee vanhassa omakotitalossaan ja mökillään. Perheeseen kuuluu vaimo sekä kaksi espanjan vesikoiraa. Perheen neljä lasta ovat jo lähteneet maailmalle. 

”Hyvän BNI-liikekumppanin ominaisuuksia ovat mielestäni Givers gain-periaatteen sisäistämisen, avoimuus, rehellisyys ja halu tehdä töitä toisten menestyksen eteen” toteaa Aki Toivio lopuksi. 

The Latest From BNI View All